17 A &17 B, Jalan Tiaj 2/1, Taman Industri Alam Jaya, 42300 Bandar Puncak Alam

Jenis- jenis & Kod Warna Pili Bomba

Jenis- jenis & Kod Warna Pili Bomba

Pili bomba ialah paip yang membenarkan air mengalir dari sesalur air dengan kawalan injap untuk memadamkan kebakaran. Sistem Perlindungan Pili Kebakaran direka untuk melawan kebakaran dalam perkadaran yang besar, dalam semua kelas risiko. Ia direka bentuk untuk beroperasi walaupun sebahagian daripada struktur yang terjejas runtuh.

Pili Kering

Pili api tong kering dipasang di kawasan yang mempunyai fros, di mana bekalan air berada di bawah garis fros. Pili kering boleh didapati dalam tiga versi: pintu gelongsor, togol dan mekanisme mampatan.

Tiada air kekal dalam sistem pili pili selepas ia digunakan kerana injap air berada jauh di bawah tanah di dasar pili bomba. Ini mengurangkan risiko pembekuan dan kerosakan fros pada pili.

Apabila bomba perlu menggunakan pili tong kering, mereka membuka injap di atas pili dan memasukkan hos mereka ke dalamnya. Injap longkang dalam pili. Injap longkang dalam pili bomba kemudian terbuka, membenarkan air masuk, yang digunakan oleh bomba untuk memadamkan api.

Pili Basah

Pili tong basah direka bentuk dengan peranti tutupnya terus pada muncung aliran keluar untuk anggota bomba menyambungkan hos kebakaran mereka.

Dengan injap setiap alur keluar beroperasi secara bebas, jenis pili bomba ini mempunyai kelebihan berbanding rakan setong keringnya. Ia mudah untuk membaiki bahagian mekanikalnya dan membuat pelarasan kerana ia terletak di atas tanah.

Differences between Dry Barrel Hydrant & Wet Barrel Hydrant

Dry Barrel HydrantWet Barrel Hydrant
Pili tong kering digunakan di kawasan sejuk di mana suhu jatuh di bawah suhu beku air.Pili tong basah digunakan dalam iklim yang lebih panas
Air dalam tong kering disimpan di bawah tanah untuk mengelakkan pembekuanAirnya diletakkan di atas tanah.
Pili tong kering lebih mahal dan sukar untuk dibina.Pili tong basah lebih mudah dan lebih murah untuk dibina.
Mengekalkan pili tong kering adalah lebih sukar kerana akses terhad.Mengekalkan pili tong basah adalah lebih mudah kerana akses yang lebih baik.

Perbezaan antara pili bomba merah dan kuning

Kod NFPA 291 direka bentuk supaya mana-mana anggota bomba boleh pergi ke mana-mana sahaja di Amerika Syarikat dan mengetahui berapa banyak air yang dia harus jangkakan daripada pili bomba tertentu berdasarkan warnanya.

Kod ini hanyalah garis panduan. Agensi atau perkhidmatan yang menyelenggara pili bomba di setiap satunya tidak perlu mengecatnya dengan cara ini.

ColourHydrant classGallons per minute
MerahKelas CKurang dari 500
KuningKelas B500-999
HijauKelas A1000-1499
Biru GelapKelas AALebih 1500

Apakah Kegunaan Pili Bomba?

  • Pembilasan Talian: Disebabkan keupayaan alirannya yang tinggi dan pengendalian yang mudah, pili bomba boleh mengeluarkan sedimen dari saluran air dengan pantas.
  • Sistem Pengujian: Untuk menguji kapasiti hidraulik sistem pengedaran, pili bomba boleh digunakan.
  • Kegunaan biasa lain: Pili bomba juga berfungsi sebagai sumber air untuk kerja pembinaan komersial, pembersihan pembetung, pembinaan jalan, pembersihan jalan dan banyak lagi.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Follow us on
Facebook
Pinterest
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Contact Form Demo