17 A &17 B, Jalan Tiaj 2/1, Taman Industri Alam Jaya, 42300 Bandar Puncak Alam

Punca Kebakaran Rumah

Kebakaran yang tidak disengajakan boleh bermula dengan secara mengejut dan di luar kawalan. Dalam beberapa saat sahaja, kebakaran itu boleh memusnahkan rumah dalam beberapa minit. Kebakaran rumah membahayakan semua orang di dalam rumah, malah kebakaran kecil yang dapat dipadamkan juga sering menyebabkan kerosakan beribu-ribu ringgit.

Kebakaran boleh bermula dalam beberapa cara tetapi secara amnya terbahagi kepada salah satu daripada dua kategori: kebakaran yang disebabkan oleh haba yang menyalakan bahan mudah terbakar dan kebakaran yang disebabkan oleh tindak balas kimia.

Rumah anda penuh dengan barang dan bahan yang boleh terbakar di bawah keadaan yang betul. Mengenal pasti punca-punca kebakaran boleh membantu anda mengurangkan kemungkinan kebakaran berlaku di rumah anda dan memastikan keluarga dan harta benda anda lebih selamat.

Kebakaran Dapur

Kebakaran dapur adalah antara jenis kebakaran rumah yang paling biasa. Selalunya ia disebabkan oleh minyak yang terlalu panas di atas dapur atau dalam ketuhar. Minyak sangat mudah terbakar apabila ia menjadi cukup panas, dan apabila ia menjadi panas ia boleh menyala sendiri walaupun tanpa sentuhan langsung dengan nyalaan. Apabila minyak menyala, sangat sukar untuk memadamkan api.